I uge 43 havde flere elever på Slotshaven Gymnasium mulighed for at deltage i 2-3 dages studiepraktik på en videregående uddannelse. Dette er et tilbagevendende tilbud som udbydes af UddannelsesGuiden.

Kan afprøve drømmen
Flere elever oplever, at de er i tvivl om, hvad eller hvor de vil studere efter gymnasiet – og der kan studiepraktikken være en stor hjælp, da eleverne i et par dage kan afprøve, om drømmestudiet virkelig lever op til forventningerne.

Tre af eleverne, der har været i studiepraktik, er Mai, Maja og Nicolai, som alle går i 3.a på HHX og har studieretningen Finans.

Mai (tv.) og Maja i kantinen.

Et par eventdage i Roskilde
Mai var i studiepraktik på Professionshøjskolen Absalon i Roskilde, hvor hun blev klogere på studieretningen Leisure Management.

– Jeg valgte at afprøve denne studieretning, fordi det lød rigtig spændende. Det havde med markedsføring at gøre og event, og det tiltaler mig meget, da jeg selv er meget engageret i Slottet som tutor, er med i skolebladet, elevrådsformand og med i musikudvalget, forklarede Mai.

– Hvad fik du ud af at være i studiepraktik?

– Jeg fik oplevet på egen krop, hvad det vil sige at være studerende. Jeg var til forelæsninger og fik øjnene op for, at det er meget komprimeret undervisning – og ikke så meget af det – og bagefter forventes det, at du i studiegrupper læser og arbejder ca. 40 timer om ugen. Du skal være meget veldisciplineret.

– Kunne du lide det?

– Det er meget anderledes end gymnasiet, så jeg tror, det handler om tilvænning.

– Skal du så på den her uddannelse?

– Den ligger i Roskilde, og jeg skal bo i København, så jeg vil vælge en uddannelse i København – men stadig med fokus på markedsføring og events, som jeg fik en forsmag på her i studiepraktikken, slog Mai fast.

En spændende tur til Aarhus
Maja havde været på en anden videregående uddannelse et stykke længere væk fra Holbæk – nemlig medievidenskab på Århus Universitet.

– Hvorfor havde du valgt dette?

– Det lød spændende, og medierne har altid interesseret mig meget. Jeg synes, det er et interessant samspil mellem medier, samfund og mennesker, lød det fra Maja.

– Hvad fik du ud af det?

Jeg lærte rigtig meget om uddannelsen. Også omkring studielivet, og hvordan det fungerer i praksis. Noget, som overraskede mig, var, at en studerende fortalte, at man kan ikke nå at læse alt – men man er nødt til at prioritere.

– Skal du gå på den her uddannelse?

– JA, men i København, fordi her er fokus også på film og ikke kun medievidenskab.

– Du var i Århus – hvor sov du så?

– Universitet stillede overnatningsklasselokaler til rådighed. Det var også en oplevelse i sig selv, idet lyset ikke kunne slukke hele den første nat. Men det blev heldigvis fikset til næste nat. Så der var gratis overnatning – så man kan sagtens komme i studiepraktik i Jylland, uden at det koster en masse penge.

Med politiet på pratrulje
Med det råd givet videre viste det sig, at Nicolai også var blevet ‘hjemme’ på Sjælland ligesom Mai – for at komme i studiepraktik hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi på Næstved Politistation.

Nicolai (th.) havde nogle spændende dage hos politiet.

– Hvorfor har du valgt at komme i studiepraktik hos politiet?

– Jeg ville gerne se, hvad det er at være politibetjent. Jeg gider ikke sidde på et kedeligt kontor. Og jeg fik mange spændende oplevelser. Jeg så blandt andet kontoret, hvor de modtager 114-opkald og sender patruljevogne ud.

– Jeg var også ude at køre patrulje og oplevede, hvordan politibiler er udstyret med et kamera, som scanner nummerpladerne på bilerne og varsler, hvis der er forhold, som er misligholdte. Jeg var også inde at se Brøndby Politiskole, hvor vi prøvede nogle elementer af politioptagelsesprøven. Jeg fik lov til at prøve den praktiske prøve med bænkpres, spurt og armhævninger. Og jeg kunne bestå dem alle – dog ikke med topkarakter i alt. I bænkpres og længdespring er der plads til forbedringer, lød det med et smil fra Nicolai.

– Skal du være politimand så?

– Jeg vil overveje det! Uddannelseslængden er tiltalende på 2 år 4 måneder, hvoraf 11 måneder er i praktik.

Vil du anbefale studiepraktik til andre?

– Ja! Det giver en god afklaring. Jeg kom tættere på, at det nok er den vej, jeg gerne vil, afsluttede Nicolai.

Dermed kan alle tre elever altså anbefale andre at tage nogle dage i studiepraktik – og dermed måske komme nærmere, hvad man vil. Eller ikke vil.